Nyt aloitimme tammikuun riennot!  Hahkapaalikat kokoontuivat ti 24.1. Iitin lukiolla klo 15.30. Ryhmä on kansalaisopiston opintoryhmä nro 12109 ja sen opintomaksu on 10 €, jonka myös uudet, reippaat tulijat voivat käydä Monitorissa maksamassa.

Meiltä jäi käsittelemättä kirja Lukkarin lapset, joten otettiinpa se esille. Kirjan on kirjoittanut Hanna Pelto, joka on sukua kirjan lukkarille eli Herman Siukoselle alenevassa polvessa. Herman S. oli Valkealan lukkari. Kirja on kirjoitettu Siukosten sisarusparven keskinäisestä kirjeenvaihdosta, ja se kuvaa yksityiskohtaisesti musikaalisen suvun vaiheita Suomen itsenäisyyden alkuaikoina. Musiikkiammatit ja -harrastus jäivät lukkarin lapsille perintönä, joka on jatkunut aina seuraaviin sukupolviin. Pianotaiteilija Laura Mikkola, jonka tunnemme kesä-iittiläisenä, on tämän suvun mainio vesa. Hänen isoäitinsä isä oli Hermannin poika Yrjö Siukonen, pitkäaikainen Iitin kanttori. Yrjön veli oli kuuluisa Wilho Siukonen, jonka laulukirjasta Suomen kansakouluissa on kovasti (ja kovaa)  laulettu. Hanna Pellon kirja kertoo 1900-luvun alun lukkarin työtehtävistä, jotka olivat ihmeen monipuoliset: piti osata vaikka mitä. Kuorotoiminnan laajuus eri paikkakunnilla tulee oivasti esille.

Lisäksi tarkastelimme lähemmin kartan kanssa Iitin Kirkonkylän rakennuksia ja muistelimme, miten ne liittyvät eri kirjojen henkilöihin  tai muuhun historiaan.